Sicambria-Alba Regale-Fehérvár, Buda Vetus-Ősbuda-Óbuda

Királyi fehér fővárosunk Sicambria, Alba Regalis, Fehérvár, Buda Vetus, Ősbuda azaz Óbuda, Szűz Mária sziget, Veteri Pest-Antiqua Pest ősi városaink és múltunk eltitkolt történelmünk kutatásával és feltárásával foglalkozó oldal

Térképek

A honfoglaló Magyarok- HUNOK Nemzetsége egy X századi térképen

http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/szakdolg/kzsolt/tema/kepek/angolsz.jpg

forrás:Codex Cottonianus

Ptolemaiosz kora és reneszánszkori felfedezése között azonban több mint ezer év telt el, mert a középkorban az ókori kartográfia elméleti eredményei feledésbe merültek, a kartográfia visszazuhant abba az állapotba, amelyben az i. e. VI. században volt. Az ismert világ ábrázolása vetület és fokhálózat nélküli körtérképeken került bemutatásra. (A honfoglalás utáni évszázadban, a X. század végén keletkezett angolszász zsoltár-világtérkép, a Cottonian, a Kárpát-medencét elfoglaló magyarokat mint a hunok leszármazottait /hunorum gens/ jelöli. A németországi ebstorfi kolostorban talált 3,56 méter átmérőjű XIII. századi térképen már azt olvashatjuk, hogy a hunok egykori földje Magyarország /Pannonia inferior quae nunc Ungaria/. Ez az első térkép, amelyen Magyarország neve megjelenik.)

A legnagyobb kör alakú világtérképet a németországi ebstorfi kolostorban találták meg, mint oltárképet. A II. világháborúban elpusztult. Átmérője 3,56 méter. Valószínűleg a Tilburyből származó angol Gervasius rajzolta pergamenlapokra 1211-ben. A térkép hátterében Jézus Krisztus áll kiterjesztett karokkal. Feje a térkép tetején, kezei kétoldalt, lébfejei alul belenyulnak a földet körülfolyó világtengerbe. A térképen az Európa derekát átszelő nagy folyó mellékágai, az Iszter (Duna) és a Draus (Dráva) mellett felsorakoztatott számos településjel felett az Ungria felírat látható.


A kőnyomaton először olvasható Magyarország neve (Ungaria). Szerepel még a Duna (Iszter), a Dráva (Draus) és több település neve.


A területre vonatkozó Pálos térképek
marsigli.jpg

Marsigli térképén a legfontossabb városok ábrázolva Buda Vetus!


67-348_nagykep.jpg

A Duna térképe Marsigli »Danubius«-ából,

és most nézzük meg a nagyítást igazából hol is volt a régi Buda!


marsigliterkep.jpg

S.Andre a Duna mentén ábrázolva-Buda fenn egy hegyen a Dunától nyugatra-Római romok-PestBuda-és szemben Pest városa!


Albe Regalis a Duna mellett!

magyarorszg-1458-cusanus-nicolaus-terkepe.jpg

Cusanus Nicolaus térképe, ami a történelem viharaiban elveszett, és mint kézirat maradt meg. Készült valószínűleg 1467 előtti évekből fametszetként.


Forrás és irodalom:

A TÉRKÉPÉSZET TUDOMÁNYA


Klinghammer István


az MTA levelező tagja, egyetemi tanár

ELTE
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 99
Tegnapi: 115
Heti: 539
Havi: 5 175
Össz.: 1 776 815

Látogatottság növelés
Oldal: Térképek
Sicambria-Alba Regale-Fehérvár, Buda Vetus-Ősbuda-Óbuda - © 2008 - 2024 - albaregalis.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »